LetsSingIt the internet lyrics database
en
0
picture

Neljä Ruusua

2
5.0 / 5
New content available, review now!
Artist info:
Also known as
Verified yes
Genre
Rank
Albums20
Songs96
AboutJoensuussa 1982 perustettu Talouskukkaro ei - huolimatta finaalipaikastaan rockin SM-kisoissa 1983 - koskaan ehättänyt nousemaan kulttistatusta suurempaan rooliin suomalaisen rockin historiankirjoissa. Aikalaisissaan tuo "Lollipops speedissä" ehti kylläkin herättää liikuttuneen hämmennyksen tunteita. Yhtye edustikin suomirockin tuolloin mustanpuhuvassa ja yltiöromanttisessa ajassa kenties liiankin nuorekkaita tuulahduksia: esimurrosikäistä alkuvoimaa, jonka olemassaolosta kaikki halusivat kyllä tietää, mutta eivät olleet aivan valmiita sitä vastaanottamaan - ainakaan yhtyeeltä, jonka soittajien keski-ikä oli peräti kunnioitettavat 14 vuotta.

Bändin neljä muusikonalkua (Ilkka Alanko, Kode Koistinen, Lade Laakkonen ja Kämy) ehtivät kuitenkin herättää huomiota siinä määrin, ettei vuonna 1985 tapahtunut nimenmuutos Neljäksi Ruusuksi kyennyt karistamaan yhtyeen jäljiltä sille jo sydämensä menettäneitä. Vuotta myöhemmin, 1986, Neljä Ruusua solmi levytyssopimuksen suuren levy-yhtiön kanssa, ja 1987 julkaistiin bändin esikoisalbumi "Neljä ruusua". Vaikka töitä oli tehty jo viisi vuotta, oli matka vasta alussa. Esikoisalbumin saamaa vastaanottoa voisi luonnehtia kohteliaan kiinnostuneeksi. Myöhemmin samana vuonna ilmestynyt "Kasvukipuja" ja siinä ollut pikkuhitti "Itkupilli" tuntui vakuuttavan kansalaiset siitä, että Neljässä Ruusussa on ainesta myöhempiin suurtöihin. Tänään Neljän Ruusun kaksi ensimmäistä levyä kuulostavat kiireistä näyttöhalua uhkuvalta veljesparilta. Tuolloin Ruusut tekivät varsin paljon akustisia (vrt. unplugged) keikkoja ja niiden ansiosta syntyi rytmikäs vatkauspoljentoinen soundi, josta tuli yhtyeen tavaramerkki seuraavilla levyillä.


Kolmatta albumia saatiin odottaa kaksi vuotta. Vuonna 1989 saatettiin päivänvaloon "Hyvää päivää", jolla bändi otti suuren askeleen kohti 90-lukulaista minäänsä. Vaikka toteutuksessa ei vielä ollut selkeästi tunnistettavissa nykyinen Neljä Ruusua, oli se sitäkin enemmän tunnistettavissa itse biiseissä. Ilkka Alangon kantaessa vielä päävastuun sävellyksistä - kitaristi Koistisen aika koitti hieman myöhemmin - oli yhtyeen oma ääni jo muotoutumassa. Neljä Ruusua jatkoi ahkeraa keikkailuaan ja yhä useammin alkoi esiintymispaikkojen oville ilmestyä tiedote: LOPPUUNMYYTY!


Vuonna 1990 ilmestynyt neljäs albumi "Hyvää yötä Bangkok" niitti sen viljan, jonka Neljä Ruusua kolmella ensimmäisellä levyllään oli kylvänyt. Yhtyeen kiinnostus uuteen teknologiaan ja silti lähes jääräpäinen halu soittaa rockia kohtasivat hedelmällisesti ja tavalla, jota suomalaisessa rockissa ei oltu aiemmin koettu. "Hyvää yötä Bangkok" myi kultaa, ja esimerkiksi Rumban lukijakunta äänesti liikuttavan yksimielisesti sekä bändin, albumin että "Sukellus"-kappaleen sarjojensa vuoden ykkösiksi. "Biisi"-sarjassa viidentoista kärkeen mahtui myös kaksi muuta "Hyvää yötä Bangkok" -raitaa, "Muisto" ja "Bangkok". Tämä kertoo ennen kaikkea siitä, että hyvänä keikkabändinä tunnettu Neljä Ruusua onnistui nyt myös kokonaisvaltaisen vellonnan ohessa luomaan muutaman minuutin täysosumia. Näihin aikoihin yhtye alkoi myös entistä voimallisemmin panostaa live-esitysten visuaaliseen antiin. Keikkoja paiskottiin kaksin käsin ja vuosien ahkera uurastus tuotti tulosta - loppuunmyydyt tuvat alkoivat olla enemmän sääntö kuin poikkeus.


Vuonna 1992 ilmestynyt "Haloo" jatkoi edellisen albumin myynnillisellä metallilinjalla vaihtaen värin kullasta platinaan. Monet levyn kappaleista, kuten "Juppihippipunkkari", "Tie Ajatuksiin" tai "Sun täytyy mennä" ovat muodostuneet tuon ajan klassisiksi kuviksi. Neljä Ruusua jatkoi musiikillista matkaansa yhä syvemmälle popin tanssittavuuden ja rockin antaumuksellisuuden suomalaisittain kovin kartoittamattomaan rajamaastoon. Bändin oman äänen edelleen kirkastuessa olivat kriitikot pakotettuja hakemaan vertauksensa jo ulkomailta. Ei ollut kovinkaan harvinaista kuulla Neljästä Ruususta puhuttaessa samassa lauseessa nimiä Prince, U2 ja Depeche Mode.


"Haloon" tuoma menestys eri musiikkilehtien äänestyksissä sai jatkoa vuonna 1993 ilmestyneestä, platinamyyntiin yltäneestä "Pop-uskonto" -albumista, jonka myötä Neljä Ruusua pysyi paalupaikalla niin "bändi"- kuin "albumi" -sarjoissa eri musiikkialan äänestyksissä. Uutena aluevalloituksena pidettäköön myös Ilkka Alangon ykkössijaa sarjassa "seksiobjekti". Yllättävää ei myöskään ole se, että musiikillisesti "Pop-uskonto" -albumia ei voinut verrata enää kenenkään muun kuin Neljän Ruusun omiin töihin. Yhtyeen esteettinen kokonaisuus oli nyt niin selkeä, että arvostelujen mittapuuna kyettiin käyttämään vain bändiä itseään, sen aiempaa tuotantoa ja oletettuja mahdollisuuksia. Keulakappaleiksi levyltä nousivat "Poplaulajan vapaapäivä" sekä "Luen". Yhtye levitti pop-uskontoa Suomen oloissa massiivisella 38 päivää ja keikkaa kestävällä kiertueella, jolla pop-laulajilla oli vain yksi vapaapäivä.


Vuonna 1994 yhtyeen toiminnan kohokohtia olivat yhteisesiintymiset Joensuussa, Turussa ja Tampereella kunkin kaupungin Kaupunginorkesterin kanssa. Tampereen keikka taltioitiin ja julkaistiin tupla-cd:nä remix-kokoelman kera nimellä "Energiaa". Levy myi kultaa. Samana vuonna tapahtui myös ikimuistoinen Ilosaarirock-keikka: Yhtye joutui peruuttamaan esiintymisen varsinaisella festivaalilla valtaisan ukkosmyrskyn vuoksi, mutta suoritti saaren kelluntakykyä koettelevan korvaavan esityksen pari viikkoa myöhemmin. 1995 yhtye valmisti yhdessä koreografi Ari Nummisen johtaman yhdeksänhenkisen tanssiryhmän kera "Tanssienergismi" -juhannusshown, jota esitettiin kolmen päivän aikana viidellä eri festivaalilla. Tämän jälkeen yhtyeen rinnakkaisprojekti 4R aktivoitiin ja Neljä Ruusua asetettiin naftaliiniin.


4R merkitsi yhtyeelle ennen kaikkea uuden motivaation löytämistä olemassaololleen, olihan kotimaassa jo saavutettu käytännöllisesti katsoen kaikki. 4R julkaisi kaksi englanninkielistä albumia, joista ensimmäinen, vuonna 1996 ilmestynyt "Mood" möi kultaa. 1998 julkaistu Not For Sale ei menestynyt kaupallisesti yhtä hyvin ja median suosikkina suomenkielisenä Neljänä Ruusuna paistatellut yhtye sai englanninkielisenä 4R:na medialta sellaisen vastaanoton, mitä mikään yhtye Suomessa sitä ennen eikä sen jälkeen ole kokenut: selkääntaputtajista tuli selkäänpuukottajia. Bändiä 4R-aika tiivisti enemmän kuin mikään muu kokemus. Ilman 4R:a Neljä Ruusua tuskin olisi olemassa - ainakaan yhtä luovana ja innostuneena kuin tänä päivänä.


Vuosituhannen vaihteen lähestyessä 90-luvun suurin kotimainen rockbändi otti jälleen riskin - teki uuden suomenkielisen levyn kuuden vuoden tauon jälkeen. "Uusi aalto" julkaistiin syyskuussa 1999 ja albumi nousi heti Suomen virallisen myyntilistan ykköseksi. Ihmiset ottivat Ruusut jälleen omikseen Varjon, Hunningolla-biisin, Olen niin popin ja Luotsiveneen tahtiin. Mielipuuhaansa eli keikoille Ruusut pääsivät heti levyn julkaisun jälkeen, ensin akustisella "Hunningolla Baareissa" -rundilla ja sitten varsinaisella Uusi aalto -kiertueella.

Neljä Ruusua 1999 oli toisaalta sama Neljä Ruusua kuin ennenkin, toisaalta mukaan oli tarttunut uusia elementtejä. Neljä Ruusua 1999 leikitteli musiikilla. Yhtyeen ilmaisu oli "Uusi aalto" -albumilla kokeellisempaa ja värikkäämpää kuin ennen, mihin vaikutti erityisesti tanssipopmaailmasta valittu tuottaja Illusion Rake. Soundissa ja teksteissä tunnistettava ruusumaisuus oli edelleen läsnä - ja ruusumainen itseironia tallella. Neljä Ruusua yhdisteli edelleen ennakkoluulottomasti musiikin eri tyylejä ja loi niistä itsensä näköistä ja kuuloista musiikkia. Edelleenkin yhtyettä verrattiin omiin tuotoksiinsa, ei muiden tekemisiin, mikä kertoo omaa kieltään Neljän Ruusun musiikillisista ulottuvuuksista ja asemasta suomirockissa. Vuosituhannen ja vuodenvaihteen lähestyessä Neljällä Ruusulla oli takanaan melkein 40 Uusi aalto -keikkaa, fanit piirittivät yhtyettä, kultalevy seitsemännestä studioalbumista oli seinällä ja Hunningolla oli valittu vuoden pop-videoksi Jyrki Hit Awardseissa.


Uuden vuosituhannen Neljä Ruusua aloitti valmistelemalla uransa ensimmäistä kokoelmalevyä, joka julkaistiin lokakuussa 2000. "Popmuseo"-tuplalevy sisälsi remasteroituina Ruusujen 30 suurinta hittiä mm. Juppihippipunkkari, Hunningolla, Sun täytyy mennä, Olen niin pop, Sukellus, Tie ajatuksiin sekä kaksi uutta biisiä, "Popmuseo" ja "Yön yksinäinen". Kokoelma oli menestys. Se meni julkaisuviikollaan suoraan albumilistan kärkipaikalle ja siitä tuli kolmessa kuukaudessa vuoden 2000 neljänneksi myydyin albumi Suomessa (65000 myytyä levyä). Platinalevyillä palkittua menestystä avittivat hieno "Popmuseo"-video sekä tietysti upeat keikat: ensin akustinen Hunningolla baareissa osa 2 -rundi ja loppuvuodesta massiivinen Popmuseo -kiertue. Poplaulajat eli Ilkka Alanko, Kode Koistinen, Lade Laakkonen ja Kämy olivat jälleen vailla vapaapäiviä.


"Popmuseo" -kokoelman jälkimainingeissa uuteen Neljä Ruusua -studiolevyyn kohdistui käsittämätön mielenkiintojen vyöry. Marraskuussa 2001 julkaistu "Valuva taivas" ei pettänyt odotuksia. Albumin ensimmäinen single oli yhtyeen puolivahingossa levy-yhtiölle esittelemä "Missä vaan", josta tulikin valtaisa kesähitti 2001. Platinamyyntiin "Valuva taivas" -albumia siivitti samanniminen single, joka toi esiin itäsuomalaislähtöisen kvartetin vakavamman puolen. Yhtye pitääkin "Valuva taivas" - kappaletta yhtenä parhaimmistaan. Albumin bonuspainos, joka sisälsi "Autere"-instrumentaali-cd:n, toi ensimmäistä kertaa julkisuuteen suurelle yleisölle aiemmin tuntemattoman Neljä Ruusua. Autereen rajoitettu bonuspainos loppui tietysti aivan liian pian. Erityistä huomiota Valuva taivas herätti kuitenkin helsinkiläisen kerrostalon päädyssä; jättikokoinen albumin kansikuva maalattiin osaksi kaupunkikuvaa syyskuussa 2001 - nykyään seinän peittää uusi kerrostalo. Keikkaelämästä yhtye nautti vuonna 2001 kuudella juhannusfestarilla ja marraskuussa alkaneella Valuva taivas -kiertueellaan, joka jatkui "Nuoli ja sydän" sekä "Yhtyneet" -sinkkujen johdattamana vuoden 2002 elokuuhun asti. Like-kustannus osallistui Neljän Ruusun kokoelmalevyn ja Valuva taivas -albumin menestykseen julkaisemalla yhtyeen "Soitetuimmat" -historiikki-nuottikirjan, jota on edelleen saatavilla. "Valuvan taivaan" ansiosta Neljä Ruusua saattoi keikkojen loputtua vetäytyä hetkeksi varjoon parrasvaloista ja nauttia menestyksestään.


Neljän Ruusun hiljaiselo päättyi joulukuussa 2003, kun radioille jaettiin temmoltaan nopea ja sanoitukseltaan raflaava "Popstars" -single. Neljän Ruusun kirpeä ja itseironinen kannanotto ajankohtaiseen asiaan herätti keskustelua, jossa yhtye antoi Popstarsin puhua puolestaan. Perjantaina 13. päivä helmikuuta 2004 julkaistiin yhtyeen yhdeksäs studioalbumi "Karelia Express", joka johdatti kuulijansa yhä syvemmälle popin tanssittavuuden ja rockin antaumuksellisuuden väliseen rajamaastoon - alueelle, jossa Neljän Ruusun soundi syntyy ja josta sen kyky jatkuvasti uusiutua pulppuaa. Levy nousi Suomen virallisen albumilistan ykköseksi ja uusi kultalevy naulattiin entisten rinnalle viikossa. "Elän vain kerran" –biisi kipusi soittolistoille helmikuun alussa ja oli tiukasti niiden kärjessä vielä toukokuussakin - kunnes sen paikan anasti kesäkuussa uusi Ruusu-single "Öisellä rannalla". Albumin neljäs ja viimeinen single, puhutteleva "Veri" lunasti syksyllä 2004 paikkansa muiden Ruusu–klassikoiden rinnalla.

Helmikuun lopussa 2004 päättyi myös yhtyeen puolitoista vuotta kestänyt keikkatauko ja Neljä Ruusua päästettiin irti Joensuun Areenan avajaisissa 27.02.04. Massiivisen Karelia Express -kiertueen aikana Ruusut hullaannuttivat yleisönsä yli 90 kertaa, minkä jälkeen väsyneet mutta tyytyväiset poplaulajat asettuivat viettämään ansaittua siestaa - kuka maaseudulle, kuka etelän aurinkoon.

Vuonna 2005 Neljä Ruusua ei tehnyt keikkoja, mikä aiheutti yhtyeen jäsenille niin paljon vieroitusoireita, että juhannuksena tilannetta oli pakko paikata kahdelle keikalla. Syksyllä tilanne tasoittui lopullisesti, kun Ilkka, Kode, Lade ja Kämy aloittivat uuden albumin valmistelut. Radioaalloilta uutta Neljä Ruusua -musiikkia päästiin kuuntelemaan toukokuussa 2006, kun vain digitaalisesti julkaistu ensimmäinen single "Soudat – huopaat" valloitti soittolistat. Ja vihdoin päästiin myös keikoille! Kesän tiiviillä juhannuksesta alkaneella rundilla yhtyeen tiukka keikkasetti ja –kunto piti yleisön tuttuun tapaan pihdeissään alusta loppuun. Erityisesti kiertueen päätöskeikka kotikaupungin Ilosaarirockissa oli yhtä vellovaa massajuhlaa. The Voice 06 –konsertissa Helsingin Kaisaniemessä 26.08 Ruusut ja erityisesti sisällään asuvan häpeämättömän ja karismaattisen esiintyjän irti päästänyt Ilkka Alanko paljastivat jälleen kerran, miten yleisö otetaan mukaan bändin osoittamalle matkalle. Elämä Lapselle –konsertissa 14.09 Ruusut esittivät ensimmäistä kertaa livenä albumin toisen singlekappaleen "Tahdon", josta valmistuneen videon ensinäyttö oli Voice TV:llä 11.09.06.


Lokakuun 4. päivä 2006 julkaistava uusi Neljä Ruusua –albumi on nimeltään "Ensi-ilta". Levyllä ovat läsnä tutut ruusumaiset elementit, joiden johtolankana on Ilkka Alangon ääni. Musiikillisesti uusia sävyjä rockin ja popin rajamaastossa aaltoilevaan Ruusu-soundiin on tuonut uusi tuottaja Antti Eräkangas, joka yhdessä Neljä Ruusua –orkesterin kanssa on paininut albumin kimpussa Dynasty Recordings –studioilla Helsingissä. Uusi pitkäsoitto sisältää yksitoista uutta Ruusu-biisiä: Soudat – huopaat, Tahdon, Ensi-ilta, Toinen nainen, Maalaiset, Peace & Love, En voi, Gloria, Juovuksissa Lieksassa, Suuriksi syntyneet, Pyhäinmiestenpäivä. Pian albumin julkaisun jälkeen eli 13.10 starttaa myös albuminjulkaisukiertue. Ensi-ilta levyllä ja livenä on must.

Most Popular Songs (More)

Most Popular Albums (More)

Artists you may also like

Similar genre
Popular on LetsSingIt
New on LetsSingIt
show more artists with similar genre
show this week's top 1000 most popular artists
show all recently added artists

Pictures (0)

no pictures

Fans (2)

black_esslittle_marie

Contributors

leaderboard
activity

Comments (3)